Güncel
Ä°ranÂ’a ikinci ÅŸok YemenÂ’de
BAE-Suud ittifakı İran’a ikinci darbeyi Yemen’de vurdu. Yemen’de İran’ın desteklediği Husi-Salih ittifakındaki derin çatlağı fırsat gören iki ülke, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’i kendi cephelerine çekmede önemli yol katetti. Sana’da Salih ve Husi taraftarlarının karşılıklı yapacağı silahlı gösterilerin yeni bir darbe sürecine yol açabileceği değerlendiriliyor.
BirleÅŸik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’ın, Ä°ran’ın bölgedeki nüfuzunu kırmak amacıyla hız verdikleri diplomasi stratejisi Irak’tan sonra Yemen’de de etkisini gösterdi. Yemen’de Ä°ran’ın desteklediÄŸi Husi ittifakında derin çatlaklar oluÅŸtu. Eski CumhurbaÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in partisi Genel Halk Kongresi (GPC) ile Husiler arasında tırmanan anlaÅŸmazlık, silahlı çatışma noktasına geldi. Husiler, Salih’i ihanet ile suçlayarak, "Kırmızı çizgiyi aÅŸtı" uyarısında bulundu. AnlaÅŸmazlığın arkasında ise BAE ve Suudi Arabistan’ın Salih’i kendi taraflarına katılmasına yönelik ikna çabalarının etkili olduÄŸu belirtiliyor. Suud-BAE ittifakının Salih’e ülkenin kontrolünü, kendisi ile birlikte milis güçlerine bırakmayı önerdiÄŸi ifade ediliyor. Husiler ve Salih arasındaki gerginlik, bugün Sana'da karşılıklı yapılacak gösteriler ile çatışmaya dönüşebilir. LiderliÄŸini yaptığı GPC’nin 35’inci kuruluÅŸ yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle halkı 24 AÄŸustos tarihinde Sebin Meydanı’nda toplanmaya çağıran Salih’e karşı Husiler de yine baÅŸkent Sana’nın 4 ana giriÅŸinde silahlı güçleri ve vatandaÅŸları toplanmaya davet etti. Sana’da 2014 benzeri yeni bir darbenin gerçekleÅŸebileceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.
SALÄ°H HUSÄ°LERE CEPHE ALDI
Ä°ran’ın üç yıldır Yemen’de desteklediÄŸi darbeci ittifak Husi-Salih birlikteliÄŸinde derin çatlak oluÅŸtu. Ä°ki taraf da birbirlerini silaha sarılmakla tehdit ediyor. Salih ile Husiler arasında birkaç aydan bu yana “gelirlerin paylaşılması, üst düzey devlet dairelerine atama yapılması, bakanlıkların paylaşımı” gibi bir dizi konuda anlaÅŸmazlıkların yaÅŸandığı iddia ediliyordu. Eski CumhurbaÅŸkanı Salih, Temmuz ayında ön koÅŸulsuz siyasi diyaloÄŸa baÅŸlanmasını teklif etmiÅŸ, Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi ise tek taraflı giriÅŸimine atfen “Çözüm giriÅŸimleri bir sonuç getirmez. Bazıları teslim olmak istiyorsa da herkesin seçeneÄŸi bu deÄŸil” diyerek adeta meydan okumuÅŸtu. Karşılık sert açıklamalardan sonra iki taraf da güçlerini ve önemli komutanlarını Sana’ya çağırdılar.
KIRMIZI ÇİZGİ GERİLİMİ
Taraflar arasındaki gerilimin çatışmaya dönüşmesi an meselesi olarak görülüyor. Husiler Salı günü bir açıklama yaparak Salih’in gerilimde kırmızı çizgiyi aÅŸtığını iddia ettiler. Husilerin silahlı kanadı Halk Cephesi ise kendilerine “milis gücü” tanımlamasında bulunan Salih’i “sırtlarından bıçaklamakla” itham etti. Ä°ki taraf bugün kontrolleri altında tuttukları Sana’da gösteriler düzenleyecek. LiderliÄŸini yaptığı GPC’nin 35’inci kuruluÅŸ yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle halkı 24 AÄŸustos tarihinde Sebin Meydanı’nda toplanmaya çağıran Salih’e karşı Husiler de yine baÅŸkent Sana’nın 4 ana giriÅŸinde silahlı güçleri ve vatandaÅŸları toplanmaya davet etti. Gösteriler bir kıvılcımın patlak vermesiyle, 2014 yılındaki benzer bir darbenin Salih tarafından Husielre karşı gerçekleÅŸtirilebileceÄŸi deÄŸerlendiriliyor.
KÖRFEZ ÜLKELERİNE YAKINLAŞTI
Konumunu güçlendirmek ve üzerindeki uluslararası baskıları hafifletmek isteyen eski CumhurbaÅŸkanı Salih’in, meclise sunduÄŸu diyalog talebini aracılar vasıtası ile Körfez ülkelerine ilettiÄŸi bu konuda da bazı ülkelerden destek aldığı öne sürülüyor. Salih’in iletiÅŸime geçtiÄŸi ülkelerin Yemen’deki savaşın da tarafı olan BAE ve Suudi Arabistan olduÄŸu belirtiliyor. Ä°ki ülkenin Salih’in destek talebini, Ä°ran’a Irak’tan sonra ikinci darbe imkanı olarak gördükleri ve karşı bir teklifle gittikleri belirtiliyor. Teklife göre BAE ve Suudi Arabistan, Husilere cephe alması karşılığında, Salih’e ve kontrolü altındaki milislere Yemen’in yönetimini verecek.
IRAK’TAN SONRA YENÄ° HAMLE
BAE-Suud ittifakı Temmuz ayında Arap milliyetçisi Åžii lider MuktedaSadr’ı baÅŸkentlerinde ağırlamışlardı. Suudi Arabistan Irak ile ortak koordinasyon komitesi kurmuÅŸ ve 27 yıldır kapalı olan Arar sınır kapısını açmıştı. Son olarak Riyad yönetimi BaÄŸdat’a ülkenin yeniden inÅŸa edilmesi ve toplamı 100 milyar doları bulan bir teklif iletmiÅŸti. Ä°ki baÅŸkent arasında sıcak mesajlar, Ä°ran’ın Irak üzerindeki nüfuzuna karşı yeni ittifak olarak deÄŸerlendirilmiÅŸti. EÄŸer BAE-Suud ittifakı Yemen’de de Salih’i ikna ederek sonuca ulaşırsa, Tahran’ın bölgedeki nüfuzuna yeni bir darbe vurmuÅŸ olacaklar.
Sana’da siviller vuruldu: 35 ölü
Yemen’de Suudi Arabistan liderliÄŸindeki koalisyona baÄŸlı savaÅŸ uçaklarının baÅŸkent Sana yakınlarına düzenlediÄŸi bombardımanda en az 35 kiÅŸi öldü, çok sayıda kiÅŸi de yaralandı. Yerel kaynakların çeÅŸitli sosyal medya hesaplarından yaptıkları yayınlarda, Suudi uçaklarının baÅŸkentin kuzey bölgesindeki bir tarım iÅŸletmesini hedef alan bombardımanında en az 30 kiÅŸinin öldüğünü, en az beÅŸ kiÅŸinin de çevredeki yerleÅŸim birimlerinde yaÅŸamını yitirdiÄŸi belirtildi
kaynak: Yeni Åžafak
Henüz yorum yapılmamış.